4 – Despre mătase

DSC 05451

Mătase și iar mătase.

Vă arătam cadourile noastre dedicate lunii februarie și spuneam că sunt fabricate din mătase mulberry. Oare ce este această vrăjitorie? Este mătase naturală fabricată de viermi de mătase domesticiți care se hrănesc numai cu frunze de mur.

Și eșarfele sunt fabricate din această mătase? Desigur.

Un alt tip de mătase este mătasea din viermi sălbatici – care consumă frunze de stejar și ienupăr – și se numește șantung, ea are un aspect neregulat.

Masca și săculețul sunt fabricați din mătase țesută saten, acest mod de țesere este bazat pe întretăieri rare ale firelor de băteală și urzeală. Rezultatul este un textil neted – bun de față de pernă pentru cei cu păr rebel.

Există eșarfe din mătase saten? Da, dar nu la Minunat pentru că această țesătură nu este rezistentă, nu este caldă și este și prea moale – fiind perfectă pentru lenjeria de pat!
Iată cum se întretaie fibrele unei țesături saten :

20230203 135524

Dar mătasea twill?

De ce facem eșarfe din ea? Pentru că acest tip de țesătură îmbină perfect durabilitatea – prin modul în care sunt întrepătrunse firele – cu finețea mătăsii. Puțin mai rigid ca satenul, twill-ul nu se mulează și asta poate să ne pună în valoare.
Iată în imaginea de mai jos cum se întretaie fibrele unei țesături twill.

Am scris țesătură saten, țesătura twill pentru că în fond, putem țese cu fire de bumbac sau in sau lână. Și pentru că satenul sau twill-ul pot fi fabricate din orice fibre, trebuie să fim atenți la ce cumpărăm…daca vedem “saten”, trebuie să căutăm compoziția și deseori satenul va fi fabricat din poliester…

Dar pielea va ști!

Screenshot 20230203 190644 Gallery