Posted on

Poveste din arhiva 2021 – Nuante de rosu, universul unui nou desen

Un nou desen venit de departe

De pe malurile Dunarii, într-un loc departe de tot, un loc la care ne duc drumuri greu de strabatut, un loc în care oamenii sunt buni si deschid usi ferecate. Le-am pastrat deschise pentru voi.
Pe malurile Dunarii am gasit un costum popular de fetita, un costum frumos din care sunt multe de învatat.

Învatam

Suntem vrajiti de costumul popular – îl pretuim, îl, purtam, îl aratam. Am îndragit peste masura acest costum si am dorit sa vi-l trimitem în felul nostru. Ca si alte desene realizate în timp, costumul popular în integralitatea sa a fost punctul de pornire. Descifram punct cu punct, cusatura cu cusatura, ascultam vocea pânzei si a firelor.
Ce ne spune acest costum?
Ie, brau si fota de copil, facute sa protejeze, sa aduca iubire, har. Elementele de broderie sunt amplasate regulat asemenea batailor inimii – râurile de pe ie, punctele din fota. O inima care bate linistit e o inima fericita. Coloane ale infinitului pe altita, romburi – semne de iubire puse în ia unui copil caruia îi dorim tot binele din lume. Fericire si protectie.
Cromatic, rosul este deseori dedicat costumelor de copii, de fete tinere.

Fericire

Am reconstituit ia si fota astfel încât sa va oferim aceasi protectie ca a costumului popular. Infinitul si regularitatea se regasesc în desenul esarfei. Nuantele de rosu merg spre corai si rosu roz, chiar rosu închis.

In fiecare zi

Fiecare colt al esarfei are un desen diferit. Pliem si obtinem patru accesorii diferite!
La gât, la palarie, pe cap – la birou, în concediu, varietatea ne place mereu.

Folosim

Usor de întretinut, matasea twill e prietena noastra. Ideal, o curatare chimica este recomandata. Uneori, e simplu si fiabil sa spalam rapid în apa rece, de mâna, fara sa lasam în apa mult timp. Matasea se usuca repede si se calca frumos.

Post Scriptum

Fotografia costumului popular de fetita a fost facuta în anexa Muzeului Portilor de Fier din Drobeta Turnu-Severin cu ocazia unei calatorii turistice. In acel moment muzeul era închis pentru renovare si o parte din colectii erau expuse în anexa. Etnologia ocupa câtiva metri patrati, suficient cât sa ne uimeasca si sa ne lase dorinta arzatoare de a reveni….